Barion Pixel

Tabutéma: a menopauza

tabutéma a menstruáció, menopauza

Mi is az a menopauza?

A menopauza jelentése az utolsó menstruáció. Elnevezése lehet még az úgynevezett változó kor. Ez egy természetes biológiai állapot, amit legszabatosabban a termékenység végeként szokás magyarázni. Ennek jelei nem pusztán a korosodás, hanem egyéb élettani tünetei is jelentkeznek a menopauzát megelőzően. A változó kort megelőző néhány év során a vérzések általában rendszertelenné válnak és több hónapos kimaradások fordulhatnak elő. A kimaradások hossza jelentősen növekedhet! A menopauza akkor válik biztossá, ha egy év elteltével sem jelentkezik új menstruáció.

Sajnos előfordul, hogy bizonyos nők előbb kezdik meg a menopauzát, mint mások. Ekkor beszélhetünk a korai menopauzáról!

A változó kor tüneteit alapvetően két csoportba oszthatjuk: testi, illetve lelki vagy pszichés jellegű. A lelki jellegű megterhelést elsősorban maga a menopauza megítélése, illetve megélése jelenti. Előfordul ugyanis, hogy a menopauzát a nők közül sokan a szexuális életük végével azonosítják. Érdemes kiemelnünk, hogy erről szó sincs! Sőt, a nőiességen sem esik csorba! A női test biológiájának természetes működési változásait összekötni valamiféle öndegradációval egy olyan spirálba lökhet, ahonnan csak terápiákon keresztül vezet a kiút! Semmi gond sincs, ha a menopauza megrázkódtatásként ér, de tudatosítanod kell magadban, hogy az életed még koránt sem ért véget.

A testi tünetek a következők.

A menopauza többnyire 48 és 52 éves kor között alakul ki. A petefészek aktivitása már a változó kor kezdete előtt, a 30-as életévek végén csökkenni kezd, egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termel a női ciklus során, egyre kevesebb tüsző érik meg havonta, és a petesejt kiszabadulása egyre kiszámíthatatlanabbá válik. A menstruáció jellege is megváltozhat, rövidebb vagy éppen hosszabb lesz, erőteljesebb vagy kevésbé erőteljes, gyakoribb vagy ritkább. A menopauza előtt a vérzések rendszertelenné válnak, nagyon ritka, hogy az utolsó menstruációt megelőzően minden hónapban legyen vérzés. A termékenység ezekkel a változásokkal párhuzamosan csökken. Már az utolsó menstruációs vérzés előtt jelentkeznek a hőhullámok és alvászavar, amelyeket érzelmi labilitás és rossz közérzet kísér. Az utolsó vérzés után évekkel később jelentkezhet hasi elhízás, hajritkulás, fanszőrzet megritkulása. Leglátványosabb a hüvelyi szárazság, illetve a mellek megereszkedése.

A menopauza témájába illeszekdik az úgynevezett klimax. Ez eredendően egy periódus, ami a változó kor tüneteit írja le az utolsó menstruációt megelőző, illetve az azt követő időszak periódusában. A klimaktérium, vagyis röviden a klimax posztmenopauzális időszakában a termékenység végleg leáll.

Miért tabutéma?

The Ipsos 2022-es, globális menopauzaattitűd-felmérése alapján a magyar társadalom tagjai feszélyezve érzik magukat, ha a menopauza szóba kerül. A felmérésen, ez év nyarán, 33 országban kérdeztek meg több, mint 22 ezer embert a témáról. A felmérésben Magyarország teljesített a legrosszabbul. A megkérdezettek 51 százaléka feszeng, 27 százaléka semleges és 22 százaléka érzi magát komfortosan, marad a komfortzónáján belül, ha a változó kor szóba kerül. A felmérés ezen túl azért is meglepő, mert olyan súlyos és megosztó témák sem számítanak ennyire tabunak, mint a politika, anyagi helyzet vagy a rák.

Ennek okai az általános szemérmességen túl, a szexuális edikáció rendkívül hiányos volta. A különféle nemi betegségekről való beszámolás mellett, sokszor elfeledkeznek beszámolni a férfi és nő testének biológiai változásairól, annak különbségeiről! Továbbá a generációs szakadék egyre csak növekszik, így a tudást a testiségről, a szexuális együttlétről már sokaknak kínos átadni. Ezzel szemben a tabusítás egy végtelenül egyszerű eszköz, szőnyeg alá söprés. Sokan elfeledkeznek róla, hogy a szexualitás is egy kulturális jelenség, amihez a hozzáállás javítását elsősorban az edukáción keresztül teremthetjük meg.

A tabu másik káros mellékhatása a tájékozottság alacsony szintje. Nemzetközi átlagban a férfiak 40 százaléka, a nők 66 százaléka állítja magáról, hogy tájékozott. A felmérésből kiderül még, hogy a magyar, svéd, illetve holland férfiak tudásszintje 30, 26, illetve 25 százalék, ami egyértelműen túl kevés. A társadalmi tabusítás mellett gondot jelent, hogy a nemek ennyire kevéssé ismerik egymást ebből a nézőpontból!

Végül a tabusítás sajnos azt vonja maga után, hogy a tévhitek kerekednek felül a tudományos észérveken. Kevesebben fordulnak professzionális szakemberekhet, ami miatt növekedik többek között a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Továbbá a különféle hormonterápiák valós kockázataira sincsenek felkészítve az menopauza korába kerülő hölgyek. Mert senkinek sem kéne rosszul éreznie magát az öregedés miatt, még akkor sem, ha a mai felgyorsult világunk a fiatalságot és az aktivizmust preferálja. A biológiai óra nem állítható meg vagy fordítható vissza; ugyanakkor bárki képes lehet befolyásolni a közérzetét és – bár kisebb mértékben – a kinézetét!

OUR BEST-SELLING PRODUCTS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

What's your potency level?
Find out if you need this potency enhancer or immune booster!

Complete your lightning quiz now and we will notify you of the result by e-mail!

Add your comment

Download Kama Sutra for free:
Love techniques for lovers

Kámaszutra e-book pdf termék

Send it by e-mail:

MARKET LEADER
POTENCY ENHANCING PILLS

BOOM-BOOM 

USEFUL QUICK LINKS:

POTENCY ENHANCERS AND OTHER PRODUCTS:

(Telephone order, information request)
during working hours : Mon – Thu: 8:30 – 16:00,
Fri: 9:00 - 16:00)

Bankszámlaszám:

10918001-00000121-74360000

HU27109180010000012174360000